Lämpöhoito on tukihoito, jonka avulla konnan aineenvaihdunta ja immuunijärjestelmä pidetään mahdollisimman vilkkaana, eli elimistön puolustuskykyä nostetaan. Suurin apu lämpöhoidosta on virustauteihin; elimistö pystyy tuhoamaan virukset itsestäänkin, kunhan ruumiinlämpö on riittävän korkealla. Bakteeri-infektioon on aina saatava antibioottikuuri eläinlääkäriltä, mutta antibiootinkin vaikutus on riippuvainen lämpöhoidosta.
Lämpöhoito järjestetään nostamalla yleislämpötila konnan terraariossa myös yöksi vähintään 25 asteeseen.Päivällä lämmitys saa toki nousta normaaleihin lukemiin, eli lämpölampun alla 40-50 astetta, mutta tärkeää on pitää myös yölämpötila tavallista korkeampana.
Lämpöhoidon voi järjestää konnan omassa terraariossa lisäämällä toisen lämpölampun, nostamalla huoneen lämpötilaa, peittämällä osan terraariosta lämmön haihtumisen vähentämiseksi tai laittamalla yöksi esim. keraamisen lämmittimen, lämpömaton jne. Konnan kulkutilaa terrassa kannattaa myös rajata pienemmäksi lämpöhoidon ajaksi, jolloin lämmitettävä alue ei ole niin suuri.
Koska konna on koko ajan lämpimässä, on nesteen saannista pidettävä huolta. Lämpöhoidon aikana terraariossa on oltava jatkuvasti tarjolla puhdasta, raikasta vettä. Mikäli konna on niin sairas ja väsynyt ettei se syö ja juo omatahtoisesti, lämpöhoidossa olevaa konnaa tulee kylvettää 1 – 2 kertaa päivässä. Kylvetys tapahtuu kädenlämpöisessä vedessä, esim. pesuvadissa tai pienemmässä kipossa, jossa on vettä niin paljon, että konna saa halutessaan koko päänsä veden alle. Kylvetys aika on noin 10-15 minuuttia tai vähemmän, jos konnan näkee juovan.
Lämpöhoitoa jatketaan sairaalla konnalla eläinlääkärin ohjeiden mukaisesti, yleensä antibioottikuurin loppuun saakka. Ensiapuna oireilevalle konnalle suositellaan lämpöhoitoa 3 – 7 päivään, mutta viimeistään viikon jälkeen on syytä ottaa eläinlääkäriin yhteyttä, jos oireet eivät ole hävinneet. Tietenkin, jos oireet lämpöhoidosta huolimatta pahenevat, täytyy eläinlääkärille soittaa välittömästi!
Jos samassa terrassa asuu useampi konna, on sairas konna otettava muista erilleen ja järjestettävä lämpöhoito johonkin ”väliaikaisterraarioon”.
Huomioitavaa on, että mikäli konnalla on todettu loisinfektio, lämpöhoito voi pahimmassa tapauksessa LISÄTÄ loisten määrää konnan elimistössä. Joten jos epäilet, että konnallasi on suolistoloisia, ota heti yhteyttä eläinlääkäriin!
Teksti on kokoelma aikaisemmista foorumilla kirjoitetuista teksteistä sekä omista kokemuksistani ja eläinlääkäriltä saamistani neuvoista.
©Anita Heinonen