Suomen Herppiharrastajat ry:n vastine 15.5.2020 julkaistuun Suomen eläinsuojeluyhdistyksen (SEY) ylläpitämän Eläinten ystävä – verkkolehden artikkeliin ”Eksotiikkaa eläintoreilta? Eläintauteja ja uusia infektiotauteja levittäviä markkinapaikkoja löytyy yllättävän läheltä”.

Artikkelissa verrataan Kiinan villieläintoreja, joissa myydään luonnosta pyydettyjä eläviä ja kuolleita ns. eksoottisia eläimiä syötäväksi sekä lääkinnällisiin tarkoituksiin, Euroopassa pidettäviin ja kolmen kuukauden välein yhden päivän kestäviin matelijamessuihin, joihin pääsääntöisesti matelijakasvattajat ja -harrastajat kerääntyvät ympäri Euroopan myymään omia kasvattejaan, ostamaan uusia eläimiä toisilta kasvattajilta sekä tapaamaan muita harrastajia. On päivänselvä asia, että näitä kahta asiaa ei pidä eikä voi verrata keskenään kuten SEY artikkelissaan tekee.

On täysin totta, että myös Eurooppaan kuljetetaan luonnosta pyydettyjä eksoottisia eläimiä ja etenkin olosuhteiden valvonta on heikkoa, koska eläinten maahantuontia ja kauppaa valvotaan lähinnä CITES-lainsäädännön näkökulmasta. Mutta villieläinmarkkinoilla ei ole mitään tekemistä tavallisen suomalaisen eksoottisen eläimen omistajan kanssa. Villieläinmarkkinoiden rinnastaminen Suomessa tai edes Euroopassa tapahtuvaan matelijoiden, sammakkoeläinten ja selkärangattomien harrastamiseen luo täysin vääränlaisen kuvan harrastuksesta, koska valtaosa harrastettavista eläinlajeista on elänyt lemmikkinä jo monta sukupolvea. Esimerkiksi useita käärme- ja liskolajeja on kasvatettu lemmikiksi jo vuosikymmeniä (mm. viljakäärmeettä 1970-luvulta lähtien), joten eksoottisten zoonoosien tarttuminen ihmisiin tällaisten eläinten kautta on todella kaukaa haettua.

Kuten SEY artikkelissaan kirjoittaa, esimerkiksi Saksan Hammissa pidettäviltä Terraristika-messuilta voi periaatteessa kuka tahansa ostaa mitä tahansa, eikä järjestäjät pysty valvomaan kaikkien messuille tuotavien eläinten kuntoa tai papereiden oikeellisuutta, mutta tästä syystä ostajan tuleekin olla se valveutunut osapuoli. Suomen Herppiharrastajat ry:lla oli jo vuonna 2015 teemana ostajan tiedostamiseen panostava teema ”Älä osta paperitonta matelijaa – tiedä eläimen alkuperä!” ja yhdistys suosittelee aina valitsemaan lemmikiksi kasvatetun eläimen luonnosta pyydetyn sijaan sekä vaatimaan eläimelle tarvittavat dokumentit kuten kasvatustodistuksen, kauppakirjan ja tarvittaessa CITES/EU-todistuksen. Valveutunut harrastaja ei tue laitonta eläinkauppaa tai ns. villieläinmarkkinoita.

SEY kirjoittaa, että pidemmän aikavälin ratkaisu voisi olla ns. positiivilista, joka sallii ainoastaan tiettyjen eläinlajien kasvatuksen ja kaupan. SHH ry on ehdottomasti eri mieltä, koska ei näe, että matelijat, sammakkoeläimet ja selkärangattomat ovat lemmikkieläiminä yhtään sen todennäköisempiä zoonoosien levittäjiä kuin lemmikkinisäkkäätkään. Yhdistys vastustaakin myös tästä näkökulmasta SEY:n ajamaa positiivilistan kirjaamista tulevaan eläinsuojelulakiin. Matelijat, sammakkoeläimet ja selkärangattomat ovat erinomaisia ja suosittuja lemmikkejä, josta kertoo esimerkiksi se, että Suomessa on tälläkin hetkellä lemmikkinä vähintään 314 erilaista lajia matelijoita ja sammakkoeläimiä sekä yli 200 eri lajia selkärangattomia.

Suomen Herppiharrastajat ry kokee todella pöyristyttävänä, että Suomen eläinsuojeluyhdistys käyttää vallitsevaa tilannetta ja pandemiaa oman agendansa eli positiivilistan ajamiseen. Suomalaisten omistamat matelijat, sammakkoeläimet ja selkärangattomat tai niiden harrastaminen ylipäätään eivät ole potentiaalinen uhka zoonoosien leviämiselle.

Suomen Herppiharrastajat ry
16.5.2020

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *